Tafeltennisser Yannick Paredis traint door corona in de garage
Yannick Paredis (16), patiënt met gegeneraliseerde dystonie, wil in 2024 meedoen aan de Paralympische Spelen in Parijs. Door de coronacrisis kan hij niet meer terecht bij zijn club of in sportcentrum Papendal. Hij traint nu thuis. “Eigenlijk wilde ik de tafeltennistafel in de woonkamer zetten, maar mijn moeder koos voor de garage”, grapt Yannick.
Normaal traint Yannick eens in de twee weken twee dagen in Papendal in Arnhem, een sportcentrum voor topsporters en drie keer per week bij lokale verenigingen in Budel, vlakbij Eindhoven en in Venray. Wekelijks speelt hij competitie, zowel bij de jeugd als bij de senioren. Maar door de coronacrisis moest het centrum vier weken geleden sluiten. Dat was een afknapper voor Yannick, die zich de Paralympische Spelen in 2024 in Parijs ten doel heeft gesteld. “Ik train 15 uur per week. Ik fitness, krijg tafeltennisles en servicetraining.”
Abrupt
Daar kwam vier weken geleden abrupt een einde aan toen de coronamaatregelen werden afgekondigd. “Dat was flink balen, maar ik heb meteen een tafeltennistafel aangeschaft en die hebben we in de garage gezet. Mijn vader en ik wilden hem in de woonkamer zetten, maar dat vond mijn moeder niet goed”, grapt Yannick. Zijn liefde voor tafeltennis begon bij zijn vader. Die speelt al jaren dezelfde sport. Als kind had Yannick altijd gevoetbald, maar toen dat door de dystonie niet meer ging, maakte hij de overstap naar tafeltennis. “Bij deze sport heb je geen fysiek contact met de tegenstander. Dat voelt veiliger nu ik een DBS-apparaatje draag”, legt Yannick uit.
Deep Brain Stimulation
Toen Yannick 8 jaar oud was, lag hij dagenlang op zijn buik op de bank of hij zat in een rolstoel. Door de generaliseerde dystonie, die begon in zijn handen, kon hij na verloop van tijd bijna niks meer. Spalken, logopedie, fysiotherapie en medicatie, het hielp Yannick niet vooruit. Tot hij bij Marina de Koning-Tijssen terecht kwam, die toen nog in Amsterdam werkte. “Zij zei al snel dat Deep Brain Stimulation mogelijk een optie was voor mij. Kort na die operatie merkte ik dat mijn spieren rustiger werden, maar zeker na een half jaar voelde ik me erg goed. Alleen mijn voet trekt af en toe en mijn spraak is iets minder, maar ik kan weer sporten, heb geen rolstoel meer nodig en kan weer gewoon naar school.”
“Eerst vond ik tafeltennis eigenlijk geen sport”, vertelt Yannick met een grijns, terwijl hij schuin naar zijn vader kijkt. “Maar doordat ik bij deze sport niet zo veel hoef te lopen, is tafeltennis goed te doen. Het is een snelle reactiesport, dat vind ik leuk en ik heb er aanleg voor. Na een jaar ben ik wedstrijden gaan spelen. Dat ging steeds beter en inmiddels speel ik op hoog niveau, zeker gezien mijn beperking.”
Internationale wedstrijden
Toen Yannick een vrouw sprak die als tafeltennisser ooit had meegedaan aan de Paralympische Spelen, wilde Yannick dat ook. “Ik speel nu ook internationale wedstrijden en dat vind ik superleuk. Ik ben ambitieus en wil graag goed zijn in wat ik doe.”
Soms leiden zijn beperkingen wel tot frustratie. “Als mijn lichaam verkrampt bij spannende situaties tijdens een wedstrijd, dan kan ik wel balen. Of als ik tegen anderen speel, zonder een beperking, die beter voetenwerk hebben dan ik, dan is dat even slikken. Maar dat duurt nooit lang.”
Fulltime Papendal
Sinds kort speelt hij mee in de landelijke competitie voor de jeugd in het reguliere circuit. Hij wint de helft van de wedstrijden maar dat kan nog beter, vindt Yannick. “Als alles goed gaat en de coronamaatregelen laten het toe, dan kan ik straks hopelijk fulltime naar Papendal. Dan krijg ik ’s ochtends en ’s middags training en tussendoor ga ik naar school. Ik heb me aangemeld voor een mbo-opleiding administratie. Die kan ik goed combineren met mijn sport.”
Terwijl we het interview afronden, leest zijn vader op de website van Papendal dat het sportcentrum op 28 april haar deuren weer opent voor topsporters. “Of ik dan ook mag beginnen is nog even afwachten. Ik heb nog geen officiële plek bij het Centrum voor Topsport en Onderwijs. Die sporters zijn waarschijnlijk als eerste aan de beurt. Maar ik hoop dat ik er zo snel mogelijk weer terecht kan”, besluit Yannick.
Wil je meer weten over Yannick Paredis? Kijk dan op zijn website: www.yannickparedis.nl.