Muziektherapie kan zorgen voor minder klachten

Muziektherapeute Gila van Steen doet onderzoek naar de effecten van muziektherapie op de ziekte van Parkinson. “Ik zie sterke overeenkomsten tussen Parkinson en dystonie, dus het zou me niet
verbazen als dystoniepatiënten ook baat hebben bij muziektherapie”, vertelt Gila tijdens de Online Dystoniedag op 20 november.

“Een hoge spierspanning en onwillekeurige spierbewegingen, veroorzaakt door een neurologische afwijking. Dat is dystonie. Daarin zie ik overeenkomsten met de ziekte van Parkinson. Onder patiënten met Parkinson is al wel onderzoek gedaan naar de effecten van muziektherapie en dat laat mooie resultaten zien. Ik denk echt dat muziektherapeuten ook voor jullie veel kunnen betekenen. We kunnen het alleen nog niet wetenschappelijk bewijzen”, vertelt Gila van Steen.

Praten op ritme van een metronoom

Ze toont een filmpje van een patiënt met de ziekte van Parkinson die slecht uit zijn woorden komt als hij korte zinnetjes probeert te herhalen die Gila voorleest. Vervolgens zet ze een metronoom (een instrument waarmee je een ritme kunt aangeven) aan en tikt zelf met de handen mee op het ritme. Dan ineens spreekt de patiënt met Parkinson de zinnetjes vloeiend uit. Het maakt meteen duidelijk wat muziektherapie kan doen. “Onze hersenen zijn eigenlijk continu bezig met voorspellen en daarop anticiperen. Zo kunnen we bijvoorbeeld vloeiend lopen en zetten we tijdig de bocht
in. Als dit voorspellen verstoord is bij mensen met bijvoorbeeld de ziekte van Parkinson, dan kunnen zij die verstoring met muziek omzeilen. Hoe dat komt weten we nog niet precies. Maar we denken dat het te maken heeft met het feit dat natuurlijk bewegen een ritmisch proces is. De hele mens is ritmisch, we zijn muzikale wezens”, aldus Gila.

Muziek is middel om doel te bereiken

“Wel is muziektherapie iets anders dan muziekles”, vertelt Gila om verwarring te voorkomen. “Bij muziektherapie werk je aan hulpvragen met muziek. Het doel is de hulpvraag, het middel om dat doel te bereiken is muziek. Bij muziekles is muziek leren spelen het doel. Dat is iets anders.”

Ook moet je onderscheid maken tussen neurologische muziektherapie en muziektherapie die het psychosociaal welbevinden verbeteren, stelt Gila. “Ik richt me echt op neurologische muziektherapie. Uit onderzoek blijkt dat muziek de hersenen activeert en stimuleert om nieuwe verbindingen aan te maken. Ook weten we inmiddels dat wanneer je muziek maakt je dezelfde
functies in je hersenen gebruikt, als wanneer je dagelijkse handelingen verricht. Denk bijvoorbeeld aan schrijven, veters strikken of eten. Gila: “In de neurologische muziektherapie helpen we mensen door muziek of elementen uit de muziek te gebruiken om problemen in het dagelijks leven te ondersteunen of te trainen. Ook kunnen we met muziektherapie klachten verminderen.”

Na haar verhaal over neurologische muziektherapie vertelde Gila over het effect van klankschalen. “Ik denk dat jullie daar ook baat bij kunnen hebben. Klankschalen helpen je spierspanning los te laten, angst en stress te verminderen en de doorbloeding te verbeteren. Muziek geeft rust, je adrenaline zakt. Klank is trilling en trilling is frequentie. En wij zijn opgebouwd uit frequenties.”

Meer informatie

Wil je meer weten over muziektherapie, bezoek dan de website www.nvvmt.nl. Contact opnemen met Gila van Steen kan via www.levendemuziek.eu/muziektherapie