Minder langdurige spasme-aanvallen

“Mijn spasme-aanvallen zijn minder langdurig en ik kan mijn hoofd weer zo’n dertig procent naar links bewegen”, vertelt Lianne Kuijpers (66) uit Roosendaal. Zij heeft sinds 2013 de diagnose cervicale dystonie en krijgt naast medicatie, fysiotherapie op basis van de methode van Bleton. Bleton is sinds oktober erelid van de Dystonie Vereniging.

“Ik kan weer een klein stukje naar links kijken, heb minder langdurig spasmen en krijg langzaamaan weer vertrouwen in wat ik wél kan met cervicale dystonie”, vertelt Lianne Kuijpers. Zo’n vijf jaar geleden kreeg de voormalige leerkracht in het speciaal basisonderwijs de diagnose cervicale dystonie. “Ik kan niet meer werken en moet heel goed nadenken over wat ik doe op een dag.”

Leren accepteren

De acceptatie van haar ziekte was een grote uitdaging voor Lianne. “Naast botulinetoxine injecties, medicatie in de vorm van artane en clonazepam en fysiotherapie heb ik twee jaar psychologische begeleiding gehad. Het leren accepteren van mijn ziekte kost mij veel energie. Mijn fysiotherapeute Hetty Voeten van fysiotherapiepraktijk Wijchen Zuid helpt me nog steeds om langzaamaan weer vertrouwen te krijgen in mijn lichaam.”

De zoektocht naar een fysiotherapeut, die werkt met de methode Bleton, duurde lang. “Eerst kwam ik terecht bij een bevriende sportfysiotherapeut, maar die kende de methode Bleton niet. Via de Dystonie Vereniging had ik de revalidatiehandleiding van Bleton gekocht, maar hij zag het niet zitten om deze behandeling uit te voeren. Mijn neuroloog van Radboudumc in Nijmegen heeft mij toen Hetty Voeten in Wijchen aanbevolen.”

Dat was een gouden greep, ook al moest haar man Lianne twee keer per week 1,5 à 2 uur met de auto van Roosendaal naar Wijchen Zuid rijden. “Dat is heel vermoeiend, maar gelukkig heb ik nu genoeg aan een behandeling om de paar weken. Thuis doe ik dagelijks mijn oefeningen en dat gaat goed. Mijn man heeft de oefeningen allemaal gefilmd, dus als ik even niet meer weet hoe het moet, dan kijken we de filmpjes terug.”

Bochten en butsen

De therapie begint standaard met een gesprek. Lianne: “Hetty voelt mij heel goed aan. Ze luistert en behandelt mij met liefde. We beginnen met een voorzichtige massage, in een liggende houding. Daarna doe ik oefeningen voor een spiegel, zittend op een stoel. Ook verricht ik oefeningen achter een computer. Zo moet ik bijvoorbeeld met mijn hoofd een cirkellijn volgen op het beeldscherm. Eerst maakte mijn hoofd een cirkel, zoals een klein kind een cirkel tekent, met bochten en butsen. Maar nu kan mijn hoofd een redelijke cirkel maken.”

“Hetty vertelt me precies wat ik wel en niet kan”, vertelt Lianne. “Als ik naar een feestje ga, zorg ik bijvoorbeeld dat ik op de juiste plek ga zitten, zodat ik niet onverwacht mijn hoofd naar links  hoef te draaien. Dat zijn heel praktische tips, die je meteen kunt toepassen. Maar ook geeft ze me vertrouwen in de dingen die ik nog wél kan. Zoals een cursus edelsmeden. Dat is geweldig, als ik maar rekening houd met wat ik doe op een dag. Ik doe iets aan het huishouden en ga vervolgens rustig een boek zitten lezen. Ik wandel een half uur per dag en beweeg 1 uur per week in het zwembad.”

Standbeeld

Lianne is dankbaar voor het werk van Bleton en de  manier waarop Hetty Voeten de methode toepast. “Ik heb tussendoor nog een fysiotherapeut uit de lijst van de Dystonie Vereniging gehad, maar die paste de methode van Bleton niet toe en dat had een negatieve invloed op mijn cervicale dystonie. Toen ben ik weer teruggegaan naar Hetty. Zij en Bleton verdienen echt een standbeeld.”