De helende werking van creëren

Annelies de Krom (1951) schildert haar gevoelens op papier. De kunstenares heeft haar ziekte omgebogen naar iets positiefs en ging kunstwerken maken om haar verhaal te vertellen. “Ik heb een
handicap, maar ik ben het niet!!” In dit interview vertelt ze meer over de helende werking van creatief bezig zijn.

Achteraf heeft Annelies al van jongs af aan dystonie. Echter, pas op haar 47e wordt de diagnose torticollis spasmodica gesteld. Het niet weten wat je mankeert heeft veel invloed gehad op haar jeugd en jonge jaren. Annelies: “Als kind ondersteunde ik met mijn linkerhand, mijn rechterhand tijdens het schrijven. Netjes schrijven werd als belangrijk gezien en op deze manier kon ik mijn trillingen onderdrukken. Achteraf vind ik het bijzonder dat niemand er ooit een opmerking over maakte, mijn schoolresultaten waren goed, daar ging het om.”

Als klein meisje heeft Annelies al een rijke fantasie en maakte ze graag creatieve werkjes. “Toen ik na de MULO naar de MMS ging had ik een fijne tekenlerares die mijn creatieve passie zag en me motiveerde met één hand te tekenen. Dat klinkt raar maar dit was voor mij een grote stap; durven tekenen met één hand. Met mijn bibberhand mezelf uitdrukken op papier is uiteindelijk de basis van mijn werkwijze geworden.”

Vanwege haar psychische klachten, ontstaan door een optelsom van meerdere negatieve factoren in haar jonge jaren, komt Annelies in aanraking met creatieve therapie. “Ik heb het geluk dat ik goede, diepgaande therapieën heb gevolgd. Het verbeelden van je emoties op wat voor manier dan ook heeft mij geholpen mijn gedachten te ordenen en trauma’s te verwerken. Het houvast dat mijn creatieve bezigheden mij gaven hebben ervoor gezorgd dat ik me geen slachtoffer meer voelde. Sterker nog, het heeft zin en betekenis aan mijn leven gegeven.”

Van therapie naar expositie

“Mijn eerste expositie had ik, zeer toepasselijk, in de Psychiatrische Dagkliniek Endegeest. Het werd een succes. Ik verkocht er werken en ik merkte dat ik het leuk vond om medepatiënten aan te moedigen ook te gaan schilderen. Ondertussen kijk ik terug op 21 exposities, de laatste was dit jaar in het Dorpshuus van Heino, mijn woonplaats. Hopelijk volgen er nog veel meer. Ook heb ik een fotoboek ontworpen en uitgebracht waarvan er zo’n 230 exemplaren ondertussen de wereld zijn ingegaan. En, misschien komt er nog een autobiografie. Er staat hier een persoonlijk archief van 7 meter met gedichten, dagboeken en verslagen. Genoeg stof voor een boek met een missie. Ik ben nu 72 en ja, ik mag wel spreken van “ervaringsdeskundigheid” als het gaat om wat Dystonie doet met je manier van leven en de gevolgen op mentaal en sociaal gebied. Ik zou mijn ervaring en levenslessen graag willen delen om meer bekendheid te geven aan psychische klachten en dystonie.”

“Al beperkt de dystonie mij soms in mijn fysieke kunnen, ik ben wie ik ben en ik mag er zijn!”

Momenteel zijn er werken van Annelies te vinden in de Huisartsenpraktijk in Heino. Heb je interesse om meer van Annelies haar kunstwerken te zien of om haar te volgen. Je kunt haar vinden op Facebookpagina: https://www.facebook.com/Levenstekens ‘Kunstzinnig werk van Annelies de Krom’ (Of gebruik de QR-Code in de foto)